Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Upiekłam puszyste bułeczki z dodatkiem miodu i mąki pełnoziarnistej. Są mięciutkie, świetnie smakują również z twarożkiem, jako bułki śniadaniowe. Można je zamrozić, żeby kolejne przygotowanie hamburgerów było chociaż troszkę fast.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka
    230g mąki pszennej typ 550
    70g mąki pełnoziarnistej
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka soli
    10g świeżych drożdży
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    sezam, pestki dyni do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z cukrem, połową mleka (ciepłego), łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-15 minut). W misce roztrzepać 1 jajko z miodem i solą, dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie miękkie ciasto, w trakcie wyrabiania dodając roztopione masło. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić do rąk - dosypać odrobinę mąki.
    Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformować bułkę, spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem lub dynią.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 180stC.
    Upieczone bułeczki studzić przykryte ściereczką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować