Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Gdy robi się chłodniej możemy sobie pozwolić na chwilę odrobinę dłuższą, by przygotować śniadanie czy kolację.Dodatkowo jeśli mamy w domu miłośników wszelkich dań zapiekanych z szynką czy kiełbasą z dodatkiem sera możemy poszaleć. Moje szaleństwo było mało skomplikowane bułki zapiekane z szynką, pi

  • 30 min

Składniki:

  • 4 bułeczki/kajzerki
    10 średnich pieczarek
    2 plastry szynki
    4 jajka
    4 łyżki sera żółtego
    1 cebula
    szczypiorek do podania
    sól
    pieprz
    oregano
    czosnek
    masło
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju.
    Następnie dodajemy pieczarki.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
    Odsączamy na sitku.
    Bułki wydrążamy, ugniatamy środki.
    Smarujemy masłem i posypujemy czosnkiem.
    Do każdej bułki wkładamy taką samą ilość pieczarek z cebulą.
    Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę.
    Posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
    Wbijamy jajko.
    Posypujemy pieprzem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 15-25 minut.
    Czas pieczenia zależy od tego jakiej konsystencji jajko chcemy uzyskać.
    Po upieczeniu bułki posypujemy szczypiorkiem na ciepło bądź zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jajka Pieczarki Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować