Bułki z wieprzowiną "pulled pork" z szybkowaru

4.49 (162 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tradycyjny brytyjski posiłek - mocny i sycący. Mięso potrzebuje aż 6 godzin w piecu, ale w szybkowarze zaledwie 45 minut. Zazwyczaj połowę wykorzystuję na obiad w ciągu tygodnia. Drugą połowę odgrzewam na szybko w weekend, po intensywnym dniu poza domem.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1.5 kg wieprzowiny na pieczeń (np łopatka, karkówka)
    0.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (lub wody)
    2 zielone papryki
    2 cebule
    2 łyżki masła
    4 ząbki czosnku
    1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
    6 dużych bułek hamburgerowych
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułki z wieprzowiną "pulled pork" z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć skórę z mięsa. Mięso przekroić na 3-4 kawałki. Natrzeć solą i pieprzem. Można dodać też swoje ulubione przyprawy lub sosy do marynowania wieprzowiny. Można odstawić na noc do lodówki, żeby się marynowało, ale nie jest to konieczne.
  • 2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
  • 3. W szybkowarze rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić cebule, czosnek i papryki i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.
  • 4. Wlać wino i szklankę wody. Dodać kostkę rosołową.
  • 5. Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim mięso (lub wrzucić mięso wprost do garnka), a na nim skórę.
  • 6. Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2/15 psi/1bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 45 minut.
  • 7. Garnek otworzyć metodą szybką, polewając brzeg pokrywki zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie.
  • 8. Sprawdzić mięso. Jeśli jest miękkie i łatwo rozdziela się widelcem, to znaczy, że gotowe. Jeśli mięso jest jeszcze twarde i nie rozrywa się łatwo widelcem, to powtórnie zamknąć garnek i gotować kolejne 10 minut pod wysokim ciśnieniem na poziomie 2.
  • 9. Mięso przełożyć do dużej misy lub talerza i przy pomocy dwóch widelców porozdzielać na mniejsze kęsy.
  • 10. Sos w garnku podgrzewać do czasu odparowaniu połowy płynu.
  • 11. Opcjonalnie, jeśli są chętni, skórę włożyć pod grilla na około 10 minut, do czasu aż resztki tłuszczu się wytopią, a skóra będzie chrupka. Uwaga, skóra jest bardzo ciężko strawna.
  • pulled pork 12. Wszystkie składniki można podać osobno lub od razu przygotować kanapki: do bułek nakładać po dużej porcji mięsa i na to trochę papryki z cebulą z sosu. Można nałożyć też jakąś chrupką surówkę z kapusty z cebulą lub chutney owocowy. Osobno można podać sos z garnka do zamaczania bułki.

Porady

Wieprzowinę taką można podawać i na ciepło i na zimno. Nadaje się na kanapki, do bułek, jako dodatek mięsny na pizzę lub do meksykańskich enchilad i tacos. Dlatego warto zrobić więcej i wykorzystać do przygotowania kilku różnych posiłków. Jako dodatek do takiego mięsa można podać zwykły kupny sos BBQ lub musztardę, sos owocowy typu chutney i surówkę z kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować