Bułki z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bułki z kaszanką? Dla wielu z Was to pewnie będzie nowość, ale gwarantuję, że kto raz spróbuje, ten będzie je robił często! Osobiście następnym razem takie bułeczki przygotuje z ciasta drożdżowego, takiego jak na paszteciki, ciasto z przepisu jest dość ciężkie i bardzo syte

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na nadzienie:
    ◦500 g kaszanki
    ◦1 cebula czerwona
    ◦1 cebula biała
    ◦2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    ◦3-4 suszone pomidory
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka oleju

    Składniki na ciasto:
    ◦450 g mąki tortowej
    ◦170 g smalcu
    ◦200 ml wody
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦szczypta pieprzu

    Dodatkowo:
    ◦2 łyżki cząbru
    ◦1 jajko rozmącone do posmarowania bułek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Bułki Przystawki

Bułki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki z kaszanką 1. Przygotowanie nadzienia:
    Cebule białą i czerwoną kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Następnie do kaszanki dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i musztardę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut. Gotowy farsz odkładamy żeby przestygł.
  • Bułki z kaszanką 2. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. W rondelku podgrzewamy wodę. Do wody dodajemy pokrojony w kostkę smalec i mieszamy aż tłuszcz się rozpuści. Wodę ze smalcem doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do mąki energicznie mieszając drewnianą łyżką aż powstanie zwarte ciasto.
  • Bułki z kaszanką 3. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dość szybko zagniatamy kilka minut. Następnie rozwałkowujemy je cienko (ok. ½ cm grubości). Z nadzienia formujemy kulki wielkości jajka, układamy je na cieście i za pomocą miski lub nożem wycinamy koła. Nadzienie dokładnie owijamy ciastem, formując okrągłe bułeczki.
  • Bułki z kaszanką 4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze każdej bułeczki wycinamy mały otwór (bułki nie popękają), smarujemy je jajkiem i posypujemy cząbrem. Gotowe bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-45 minut.

    Bułki z kaszanką można podawać na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować