Bułki są rewelacyjne z chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu.
Składniki:
Zakwas
świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu)
150 g mąki pszennej
150 ml wody
Ciasto
3 szkl mleka
zaczyn
1,5 szkl płatków owsianych
4,5 szkl mąki pszennej
18 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli morskiej
3 łyżeczki cukru
3 łyżki masła(roztopić)
50 g prażonych ziaren słonecznika
1 jajko mniejsze
1 łyżka mleka
płatki owsiane do posypania
Bułki z owsianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: wieczorem w naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc. Płatki owsiane zalać połowa mleka i na lekkim ogniu i gotować tak długo, aż wchłoną mleko. Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na 16 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 180 stopniach około 30 min. Ostudzić na kratce.
Komentarze