Bułki z owsianką

0 (0 ocen)

Bułki są rewelacyjne z chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu.

Składniki:


  • Zakwas
    świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu)
    150 g mąki pszennej
    150 ml wody
    Ciasto
    3 szkl mleka
    zaczyn
    1,5 szkl płatków owsianych
    4,5 szkl mąki pszennej
    18 g świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli morskiej
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżki masła(roztopić)
    50 g prażonych ziaren słonecznika
    1 jajko mniejsze
    1 łyżka mleka
    płatki owsiane do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Owsianka

Bułki z owsianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: wieczorem w naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc. Płatki owsiane zalać połowa mleka i na lekkim ogniu i gotować tak długo, aż wchłoną mleko. Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na 16 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 180 stopniach około 30 min. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować