Bułki z młodą kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 40 min

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    5 łyżek oleju

    Farsz:
    1 mała główka młodej kapusty
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
    2 łyżeczki suszonych przypraw ( natka pietruszki,lubczyk,czosnek,marchewka,kurkuma )

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''.
    Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • Farsz. 2. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy. Dodajemy olej i przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie studzimy.
  • Formowanie bułek. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.
  • Do pieczenia. 4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
  • Upieczone. 5. Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Przyprawy możemy użyć dowolnej, ja miałam gotową mieszankę w której skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, natka pietruszki, kurkuma, lubczyk, curry, czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować