Bułki weneckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do garnuszka zalać szklanką letniego mleka, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać. Zostawić na 5 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, mleko, olej. Dokładnie wyrobić. Zrobić kulę włożyć do miski podsypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość (np. koło kaloryfera bądź kuchenki).
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fileta umyć i pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki dusić z cebulą pod przykryciem ok. 10 minut. Ciasto rozwałkować wykrawać od miski kółka. Odstawić na kilka chwil do wyrośnięcia. Następnie z wierzchu posmarować sosem, nałożyć zimnego usmażonego fileta, pieczarki a na końcu ser. Posypać ziołami. Piec w 170 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Komentarze