Bulion z pieczonego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak i pręgę wołową wkładamy do dużego garnka,zalewamy wodą.Marchewki,pietruszki obieramy,płuczemy,dodajemy do garnka.Cebulę kroimy na pól (nie obieramy) opalamy na suchej patelni lub nad palnikiem,wrzucamy wraz z resztą warzyw do garnka,lekko solimy,wlewamy sos sojowy,sos worcestershire, gotujemy bulion na bardzo małym ogniu sześć godzin.W między czasie na stolnicę przesiewamy mąkę,wbijamy jajka,dodajemy szczyptę soli,ugniatamy jednolite,elastyczne ciasto,przykrywamy folią spożywczą na ok.20 minut aby odpoczęło.Ciasto dzielimy na dwie połówki,wałkujemy na cieniutkie placki,kroimy wzdłuż na pięciocentymetrowe paski,podsypujemy mąką zostawiamy aby lekko przeschły.Paski kroimy w cieniutkie zapałki,gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok.5minut,przecedzamy,hartujemy zimną wodą.Bulion przecedzamy przez gęste sito.Kurczaka studzimy,luzujemy z kości a mięso z warzywami mielimy w maszynce dwu krotnie,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy dłonią na jednolitą masę.Z masy wyrabiamy malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego,obtaczamy w sezamie wkładamy do piekarnika nagrzanego 180`C na ok.15minut aż się lekko zrumienią,wyjmujemy.Bulion doprawiamy do smaku.Makaron dzielimy na talerze,zalewamy bulionem,podajemy z pulpecikami.SMACZNEGO.
Komentarze