Kasza bulgur jest bardzo pożywna i zdrowa. Zawiera dwa razy mniej kalorii niż brązowy ryż i prawie dwa razy więcej błonnika. W połączeniu ze świeżymi warzywami można podawać ją w postaci sałatki lub dodatku do drugiego dania.
45 min
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
5 szkl wody
2-3 ogórki kiszone
1 ogórek zielony
1 czerwona papryka
natka pietruszki
szczypiorek
1 łyżeczka oliwy lub oleju
sól
pieprz
sok z cytryny
Bulgur z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlewamy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kaszę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
2.Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, natkę i szczypiorek szatkujemy. Do kaszy dodajemy olej lub oliwę, dokładnie mieszamy. Łączymy z warzywami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Komentarze