Bulgur z warzywami

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Kasza bulgur jest bardzo pożywna i zdrowa. Zawiera dwa razy mniej kalorii niż brązowy ryż i prawie dwa razy więcej błonnika. W połączeniu ze świeżymi warzywami można podawać ją w postaci sałatki lub dodatku do drugiego dania.

  • 45 min

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy bulgur
    5 szkl wody
    2-3 ogórki kiszone
    1 ogórek zielony
    1 czerwona papryka
    natka pietruszki
    szczypiorek
    1 łyżeczka oliwy lub oleju
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bulgur z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kaszę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
  • 2. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, natkę i szczypiorek szatkujemy. Do kaszy dodajemy olej lub oliwę, dokładnie mieszamy. Łączymy z warzywami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Ogórek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować