Bułgarska zupa pokrzywowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla ciekawych smaku pokrzywy.

  • 30 min

Składniki:

  • pół reklamówki młodej pokrzywy (może być lekko poszatkowana)
    1 cebula
    3 marchewki
    3 ząbki czosnku
    szklanka brązowego ryżu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    natka pietrzuszki
    3l wody
    2 jajka
    pół kubeczka jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bułgarska zupa pokrzywowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy czosnek i cebulę.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, czosnek i marchew. Dorzucamy brązowy ryż. Solimy. Dolewamy wodę. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy sparzone wrzątkiem pokrzywy, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Gotujemy aż ryż będzie miękki. Lekko studzimy zupę.
  • 2. Jogurt naturalny, jajka i 3-4 łyżki zupy roztrzepujemy razem. Dolewamy mieszankę do garnka z zupą, mieszając. Chwilę gotujemy.
  • 3. Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować