Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Niezwykle pyszne i aromatyczne bułeczki.Uwielbiam zioła prowansalskie,więc postanowiłam dodać je do bułek,i okazał się to dobry pomysł.Polecam takie bułeczki na śniadanie lub kolację.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 niepełna szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    5 pomidorów suszonych

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przekąski

Bułeczki szczypiorkowe z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Ciasto. 2. Po tym czasie do drożdży dodajemy pozostałe składniki,stopniowo dolewając pozostałe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.
  • Wyrośnięte ciasto. 3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce żeby urosło.
  • Formowanie. 4. Po tym czasie z ciasta formujemy 8 bułeczek.
  • Do pieczenia. 5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Upieczone. 6. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Suszone pomidory Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować