Bułeczki preclowe

5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dziś coś dla wielbicieli precli lub paluszków. Pyszne i chrupiące bułeczki preclowe! Od razu pisze – wcale nie są skomplikowane! Wprawdzie takie bułeczki dodatkowo trzeba obgotować w wodzie z sodą ale dzięki temu otrzymamy piękną popękaną, ciemnobrązową i chrupiąca skórkę!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦335 ml ciepłej wody
    ◦25 g świeżych drożdży
    ◦1 łyżka cukru
    ◦1 łyżka soli
    ◦585 g mąki pszennej typ 500
    ◦4-5 łyżek roztopionego/płynnego masła
    ◦1 łyżka oleju do posmarowania

    Dodatkowo:
    ◦80 g sody oczyszczonej
    ◦2 litry wody
    ◦2 łyżki maku
    ◦2 łyżki sezamu
    ◦jajko
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Bułeczki preclowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki preclowe 1. Przygotowanie ciasta:
    W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i roztopione masło i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

    Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Bułeczki preclowe 2. W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

    Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Bułeczki preclowe 3. Gotowe bułeczki zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z sodą (dzięki zaparzeniu ciasta skórka będzie chrupiąca i będzie miała piękny ciemnobrązowy kolor). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze (blachę można oprószyć mąką).
  • Bułeczki preclowe 4. Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.

    Studzimy na kratce!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować