Bułeczki pszenne pełnoziarniste- szybkie w zrobieniu

4.47 (167 ocen)

  • 40 min

Mięciutkie i pyszne, zdrowe gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą i ulubione ziarna (siemię lniane i sezam).

  • 40 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej typ 550,
    150g mąki pełnoziarnistej (Lubella),
    50g świeżych drożdży,
    1 szklanka ciepłej wody (z niej odlać tą na zaczyn)
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    3 łyżki oleju,
    ziarna: garść siemienia lnianego, garść pestek słonecznika, 1-2 łyżki sezamu , pestki z dyni (część z nich do posypania bułek)
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne pełnoziarniste- szybkie w zrobieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w misce z ciepłą (nie gorącą) wodą z cukrem. I odczekać kilka minut aż zacznie pienić się.


  • 2. Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek do którego wlać rozpuszczone drożdże. Wlać olej i posypać odrobiną soli. Wyrobić za pomocą robota kuchennego (z hakiem) bądź ręcznie lśniące, gładkie ciasto ok 5-7 minut. Nie powinno być klejące. Następnie dodać ulubione ziarna i ponownie wyrobić, aż połączą się z ciastem.
  • 3. Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować okrągłe średniej wielkości bułki. Wyłożyć je na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać ziarnami. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.

    Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować