Bułeczki półfrancuskie drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
2.Ciasto podstawowe:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
3.Ciasto maślane:
W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki.
4.Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin.
Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni.
5.Formowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm w prostokąt. Wycinamy trójkąty.
Każdy trójkąt jeszcze raz rozwałkowujemy na 1-2mm. Rolujemy rogaliki zaczynając od szerokiej części.
6.Jajko roztrzepujemy i każdy rogalik smarujemy na wierzchu. Pieczemy w temp. 200 przez około 20 minut.
Smacznego :)
Komentarze