Domowe pieczywo bogate w błonnik. Bułeczki są puszyste w smaku przypominają grahamki.
2 godz.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
40 g otrębów pszennych
40 g płatków owsianych
300 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
odrobina mleka do posmarowania bułek
Bułeczki otrębowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem , 2 łyżkami mąki i 100 ml wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać resztę wody oraz pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe gdy łatwo odkleja się od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoi swą objętość , wyjąć je na blat, przerobić, aby wyszło nadmiar powietrza.
Uformować podłużne bułeczki. Ja zrobiłam 8 dość dużych, mniejszych wyjdzie ok 12 sztuk.
Ułożyć bułki na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć.
Pozostawić w cieple na pół godziny.
4.Bułki posmarować mlekiem. Piec 25-30 minut w 190 *C.
Wyjąć, ostudzić na kratce.
Komentarze