Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

0 (0 ocen)

Uwielbiam te mocno czerwone,rubinowe łodygi.Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche,ucierane bądź biszkoptowe ciasto.Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku.

Składniki:

  • Ciasto:
    Zaczyn drożdżowy:
    2 łyżki mąki
    3 łyżki mleka
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto właściwe:
    500 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    50 g cukru
    60 g masła
    1 jajko
    Nadzienie rabarbarowe:
    450 g rabarbaru
    1 galaretka malinowa
    50 g cukru
    Kruszonka:
    80 g mąki pszennej
    50 g masła
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    60 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn drożdżowy:
    Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto właściwe:
    Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nadzienie rabarbarowe:
    Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
    Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować