CIASTO DROŻDŻOWE:
- 0,5 kg mąki
- pół kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- ciepła woda.
FARSZ:
- 0,3 dag szynki lub kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 0,3 dag sera żółtego
- pół kostki margaryny
- 2 papryki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- przyprawa do pizzy
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy lub sos czosnkowy
- olej do smażenia
Bułeczki niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto- Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Farsz- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Dodajemy do niej pieczarki pokrojone w kostkę i smażymy ok 15 min. Na osobnej patelni smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i szynkę lub kiełbasę. Oba farszy przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm grubości. Smarujemy sosem lub koncentratem i posypujemy przyprawą do pizzy. Ciasto dzielimy na kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże mają być bułeczki. Na każdy kwadrat kładziemy farsz(pieczarki z cebulą i paprykę z szynką). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy. Na to kładziemy po łyżeczce margaryny.Delikatnie zlepiamy narożniki, a następnie kulamy bułeczki. Każda bułeczkę smarujemy rozkłuconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 20-30 min. na 180 stopni.
Porady
Bułeczki można posypać sezamem lub makiem. Super smakują jeszcze ciepłe.
Komentarze