Bułeczki na pszennym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem łączymy ze sobą w misce składniki na zaczyn, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w spokojne, nieprzewiewne miejsce na noc.
Rano do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta właściwego ( jeśli dodajemy drożdże, to wcześniej należy je rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody ) i wyrabiamy ok. 4 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części.
Każdą część formujemy w równiutką kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ją spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem, posypujemy delikatnie mąką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed wstawieniem bułek do piekarnika spryskujemy jego ścianki lub na spód piekarnika wylewamy ok. pół szklanki wody.
Bułeczki pieczemy ok. 20 minut.
Gotowe studzimy na kratce.
Komentarze