BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ

5 (176 ocen)

  • 2 godz.

PYSZNE ŁAKOCIE DO HERBATY LUB PORANNEJ KAWY

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szkl.mąki tortowej,4 dkg drożdży, 1 szkl. letniego mleka,2 jajka,8 dkg masła,1/3 szkl. drobnego cukru, szczypta soli, krem czekoladowy(u mnie Nutella)

    Kruszonka:8 dkg mąki, 8 dkg masła, 5 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pokruszonych drożdży , 1/2 szkl.letniego mleka,1łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru robimy rozczyn który pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.15 min.
    Ubijamy jaja z cukrem. W rondelku roztapiamy masło.
    Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy do niej rozczyn, resztę ciepłego mleka, ubite jaja, stopione i przestudzone masło oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrabiamy(ok.10 min), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego niewielkie kulki, nadziewamy kremem czekoladowym i układamy na blasze w odstępach.Odstawiamy na 10 min. po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy ok.25 min.w 200"C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować