Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pokruszonych drożdży , 1/2 szkl.letniego mleka,1łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru robimy rozczyn który pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.15 min.
Ubijamy jaja z cukrem. W rondelku roztapiamy masło.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy do niej rozczyn, resztę ciepłego mleka, ubite jaja, stopione i przestudzone masło oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrabiamy(ok.10 min), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego niewielkie kulki, nadziewamy kremem czekoladowym i układamy na blasze w odstępach.Odstawiamy na 10 min. po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy ok.25 min.w 200"C
Komentarze