Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Dwie szklanki mąki mieszamy z solą i wcieramy w nią poszatkowane, zimne masło.
Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy kilka łyżek zimnego mleka i mieszamy,
wlewamy je do mąki.
Wyrabiamy ciasto dodając resztę mleka i na sam koniec jajo i szklankę mąki.
Po wyrobieniu ciasto powinno być lśniące i odchodzić od ręki.
Odstawiamy ciasto przykryte lnianą ściereczką na co najmniej półtorej godziny
do wyrośnięcia, jest gotowe do pieczenia kiedy podwoi objętość.
Ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, dzielimy na 10 części i lepimy bułeczki,
nacinamy je na krzyż i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy je ziarnkami po wierzchu.
Zostawiamy odstępy, bo bułki rosną.
Pieczemy je 5 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni,
potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
Smacznego!
Komentarze