Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki są pyszne nie tylko na śniadanie, idealnie pasują do własnoręcznie robionych konfitur jako podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • 75 dag mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    500 ml mleka
    5 dag drożdży
    10-15 dag masła
    Szczypta soli
    1 roztrzepane jajko

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrób w małej misce ze szklanką mleka, 0,5 szklanki mąki i odstaw na 15 minut.
  • 2. Do większej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Dodaj rozrobiony zaczyn, letnie mleko, masło i zagnieć ciasto aż będzie gładkie. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
  • 3. Na stolnicy zagnieć ciasto i uformuj walec o średnicy około 3 cm, następnie potnij go na około 5 cm kawałki i wyrób bułeczki. Odstaw je do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.
  • 4. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 165C.

Porady

Podawaj z dżemem lub z kremem orzechowym, dobrze też smakują jedzone 'na sucho' :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy