Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrób w małej misce ze szklanką mleka, 0,5 szklanki mąki i odstaw na 15 minut.
2.Do większej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Dodaj rozrobiony zaczyn, letnie mleko, masło i zagnieć ciasto aż będzie gładkie. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
3.Na stolnicy zagnieć ciasto i uformuj walec o średnicy około 3 cm, następnie potnij go na około 5 cm kawałki i wyrób bułeczki. Odstaw je do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość.
4.Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 165C.
Porady
Podawaj z dżemem lub z kremem orzechowym, dobrze też smakują jedzone 'na sucho' :)
Komentarze