Bułeczki maślane

4.99 (162 ocen)

Bardzo dobre na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    ok. 1 szklanka maślanki
    4 łyżki letniej wody
    20 g drożdży
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 jajko do ciasta + 1 do smarowania
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.
    Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wodą i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto.
    Przykryć ściereczką,zostawić w cieple, aż podwoi objętość.
  • 3. Uformować bułeczki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić żeby się napuszyły.
    Na każdej zrobić nożem dwa ukośne nacięcia, posmarować rozmąconym jajkiem.
    Piec 15-20 minut w temperaturze 180 *C.
    Wyjąć, wystudzić na kratce.

Porady

Maślanka powinna być lekko letnia. Z tej porcji wyszło mi 14 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować