500 g mąki pszennej
ok. 1 szklanka maślanki
4 łyżki letniej wody
20 g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko do ciasta + 1 do smarowania
50 g masła
Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wodą i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
2.Do mąki dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto.
Przykryć ściereczką,zostawić w cieple, aż podwoi objętość.
3.Uformować bułeczki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić żeby się napuszyły.
Na każdej zrobić nożem dwa ukośne nacięcia, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 *C.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Porady
Maślanka powinna być lekko letnia.
Z tej porcji wyszło mi 14 bułeczek.
Komentarze