Bułeczki jogurtowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
    150 g letniej wody (150 ml)
    5 łyżek brązowego cukru
    1,5 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    3 jabłka Jonagored
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki masła klarownego
    1 łyżka miodu
    kilka goździków
    + brązowy cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki jogurtowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól - mieszamy. Dodajemy 100 g ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni).
  • 2. Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić objętość).
  • 3. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło - dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz goździki.
    Podsmażamy przez około 4 minuty, dodajemy miód i smażymy jeszcze 3 minuty (od czasu do czasu mieszając).
    Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy bułeczkę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 5. Gdy bułeczki wyrosną, na każdej wykonujemy lekkie wgłębienie na środku (możemy użyć w tym celu szklanki - lekko dociskamy bułeczkę dnem szklanki). Na odciśnięte wgłębienie wykładamy porcje podsmażonych jabłek. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
  • 6. Pieczemy w temperaturze 200 stopnie przez około 15 minut (do zrumienienia brzegów).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować