Bułeczki drożdżowe z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej). W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta.
2.Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ). Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie rozpuść białą czekoladę, lekko ostudź i dodaj do serka, wymieszaj dokładnie albo zmiksuj. Maliny umyj albo rozmróź jeśli używasz mrożone.
3.Po godzinie ciasto znowu zagnieć i podziel na 8 równych części (ja dzielę najpierw na dwie części, każdą formuję w kulę i następnie dzielę na 4 ćwiartki). Każdą część uformuj w małą kulkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszcz. Bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
4.Gdy się napuszą w środku każdej bułeczki zrób zagłębienie dnem szklanki (dociskając prawie do samego końca). W zagłębienie nałóż czubatą łyżeczkę serka, a na wierzchu ułóż po kilka malin (jeśli używasz mrożonych, to możesz je po wierzchu lekko posypać cukrem). Na koniec posyp bułki kruszonką.
5.wykonanie kurszonki:
Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki). Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com :)
Komentarze