Bułeczki drożdżowe z serem i malinami

4.5 (182 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne i lekkie bułeczki drożdżowe z kruszonką.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI CIASTA:
    - ciepłe mleko: 100 mililitrów
    - świeże drożdże: 15 gramów
    - cukier: 35 gramów
    - rozpuszczone masło: 50 gramów
    - mąka: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - maliny świeże lub mrożone: 350 gramów
    - kremowy serek sernikowy albo mascarpone: 250 gramów
    - rozpuszczona biała czekolada: 60 gramów
    KRUSZONKA (DUżA PORCJA):
    - masło: 6 łyżek
    - mąka: 6 łyżek
    - cukier: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Bułeczki drożdżowe z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej). W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta.
  • 2. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ). Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie rozpuść białą czekoladę, lekko ostudź i dodaj do serka, wymieszaj dokładnie albo zmiksuj. Maliny umyj albo rozmróź jeśli używasz mrożone.
  • 3. Po godzinie ciasto znowu zagnieć i podziel na 8 równych części (ja dzielę najpierw na dwie części, każdą formuję w kulę i następnie dzielę na 4 ćwiartki). Każdą część uformuj w małą kulkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszcz. Bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy się napuszą w środku każdej bułeczki zrób zagłębienie dnem szklanki (dociskając prawie do samego końca). W zagłębienie nałóż czubatą łyżeczkę serka, a na wierzchu ułóż po kilka malin (jeśli używasz mrożonych, to możesz je po wierzchu lekko posypać cukrem). Na koniec posyp bułki kruszonką.
  • 5. wykonanie kurszonki:

    Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki). Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie kruszonki – wymieszaj sypkie składniki, a masło rozpuść i dopiero wtedy dodaj do mąki i cukru – wszystko razem wymieszaj. Kruszonką posyp bułeczki.

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
    Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Drożdże Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować