Zaczynamy sezon na rabarbar. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem a w szczególności drożdżowe. Dziś zapraszam Was na pyszne bułeczki z kruszonką i nadzieniem rabarbarowym.
Składniki:
Składniki:
(Na 10 bułeczek)
Ciasto:
Zaczyn drożdżowy:
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
450 g mąki pszennej
225 ml mleka
70 g masła
80 g cukru
1 jajko
Nadzienie:
300 g rabarbaru
75 g cukru
50 ml wody
2 łyżki galaretki truskawkowej
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jednocentymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.
2.Ciasto:
Zaczyn drożdżowy:
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka :)
Komentarze