Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

4.5 (171 ocen)

Zaczynamy sezon na rabarbar. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem a w szczególności drożdżowe. Dziś zapraszam Was na pyszne bułeczki z kruszonką i nadzieniem rabarbarowym.

Składniki:

  • Składniki:
    (Na 10 bułeczek)
    Ciasto:
    Zaczyn drożdżowy:
    2 łyżki mąki
    3 łyżki mleka
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto właściwe:
    450 g mąki pszennej
    225 ml mleka
    70 g masła
    80 g cukru
    1 jajko
    Nadzienie:
    300 g rabarbaru
    75 g cukru
    50 ml wody
    2 łyżki galaretki truskawkowej
    Kruszonka:
    80 g mąki pszennej
    50 g masła
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jednocentymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Rabarbar powinien się niemalże całkowicie rozpaść. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rabarbaru i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję gęstej konfitury.
  • 2. Ciasto:
    Zaczyn drożdżowy:
    Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto właściwe:
    Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe, z kubkiem zimnego mleka :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować