bułeczki drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

najlepiej smakują z ciepłym mlekiem

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka 2 szklanki
    drożdże suche 1 opakowanie
    jajka 3 sztuki
    cukier puder 1/2 szklanki
    masło 1/2 kostki
    owoce np. truskawki
    roztrzepane jajko
    kruszonka

Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka ubijam z cukrem.
    mąkę mieszam z drożdżami.
    masło rozpuszczam.
    w misce mieszam mąkę razem z ubitymi jajami, wyrabiam robotem około 10 minut ,dolewam rozpuszczone i schłodzone do temp. pokojowej masło , wyrabiam do połączenia się składników .odstawiam na 1,5 godz.
    kruszonka :
    margaryna i cukier po 2 łyżki ,mąka 4 łyżki ,palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem ugniatamy i palcami rozkruszamy na drobne kawałki.wstawiamy do lodówki.
    gdy ciasto wyrośnie wykładamy na blat ,dzielimy na 15- 20 części, w każdą wciskamy owoc( np. truskawka) i formujemy kulkę zwracając uwagę aby dobrze zlepić w przeciwnym razie z owocu wycieknie sok podczas pieczenia.
    odstawiamy w ciepłe miejsce .przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
    pieczemy w 180-190 stopniach( termoobieg) 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy