Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka ubijam z cukrem.
mąkę mieszam z drożdżami.
masło rozpuszczam.
w misce mieszam mąkę razem z ubitymi jajami, wyrabiam robotem około 10 minut ,dolewam rozpuszczone i schłodzone do temp. pokojowej masło , wyrabiam do połączenia się składników .odstawiam na 1,5 godz.
kruszonka :
margaryna i cukier po 2 łyżki ,mąka 4 łyżki ,palcami rozcieramy margarynę wraz z mąką i cukrem ugniatamy i palcami rozkruszamy na drobne kawałki.wstawiamy do lodówki.
gdy ciasto wyrośnie wykładamy na blat ,dzielimy na 15- 20 części, w każdą wciskamy owoc( np. truskawka) i formujemy kulkę zwracając uwagę aby dobrze zlepić w przeciwnym razie z owocu wycieknie sok podczas pieczenia.
odstawiamy w ciepłe miejsce .przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
pieczemy w 180-190 stopniach( termoobieg) 15 minut.
Komentarze