Bułeczki drożdżowe z kruszonką

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - mąka,
    - drożdże - pół kostki,
    - mleko- około 1,5 szklanki,
    - 2 żółtka,
    - cukier,
    - olej,
    - masło,
    - nadzienie: w moim przypadku dżem porzeczkowy i budyń.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Dżemy

Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn drożdżowy (drożdże dodać do ciepłego mleka, dodać 2 łyżeczki cukru).
  • 2. Gdy drożdże wyrosną dodać mąkę (ile się zmieści), żółtka, pół szklanki cukru, pół szklanki olejku. Wyrabiać aż do momentu odchodzenia ciasta od ręki.
  • 3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
  • 4. Formować bułeczki z nadzieniem (można dać do środka bądź zrobić wgłębienie).
  • 5. Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę. Wyłożyć na bułeczki.
  • 6. Piec około 20-30 min w 180 stopniach.
    Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować