Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyrządzenie :
Do mąki dodać po jednej stronie drożdże, po drugiej stronie sól, wymieszać z mąką. Dodać cukier, jajko i letnie mleko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok.10 minu ). Tak wyrobione ciasto umieścić w misie i przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 90 minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować z niego okrągłe bułeczki lub ślimaczki (około10-12 sztuk). Ułożyć na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Między czasie przygotować kruszonkę :
Składniki umieścić w misce, wyrobić palcami na kruszonkę.
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec przez około 20 minut.
Komentarze