Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Maślane i niezwykle puszyste bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag masła
    pół szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    100 ml jagód kamczackich lub borówek

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Ciasto. 2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
    Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.
    Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Upieczone. 3. Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki.
    Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia.
    Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
    Upieczone bułeczki dobrze studzimy.
  • Nadzienie. 4. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.
  • Przekładanie. 5. Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ja użyłam jagód kamczackich. Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować