Bułeczki drożdżowe z borówkami

4.5 (183 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Małe co nieco do kawki :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg maki + 3 łyżki
    5 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    1/4 kostki margaryny
    1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
    1 jajko
    20 dkg borówek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Bułeczki drożdżowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia (około 15 minut).
  • 2. Kiedy rozczyn wyrośnie do mąki dodać jajko, ciepłe mleko, cukier i rozpuszczona margarynę. Wyrobić ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Bułeczki drożdżowe z borówkami 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykrawać krążki. W każdy krążek zawijać po łyżce borówek i pół łyżeczki cukru. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować