Bułeczki drożdżowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia (około 15 minut).
2.Kiedy rozczyn wyrośnie do mąki dodać jajko, ciepłe mleko, cukier i rozpuszczona margarynę. Wyrobić ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykrawać krążki. W każdy krążek zawijać po łyżce borówek i pół łyżeczki cukru. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze