Domowe bułeczki są o wiele lepsze od tych ze sklepu, a przepis jest prosty i tani.
1 godz. 10 min
Składniki:
Na ciasto:
1/2 kg mąki + 10 dag do podsypywania
15 dag cukru pudru
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego
wydrylowane wiśnie z kompotu
Na kruszonkę:
15 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
7 dag cukru pudru
Bułeczki drożdżowe z wiśnią i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Odstawić przykryte do wyrośnięcia. Jajko zmiksować z cukrem. Margarynę stopić na małym ogniu. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko z cukrem, rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto ręcznie podsypując mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Kruszonka:
Składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić formując kulę i włożyć na parę minut do zamrażalnika.
3.Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, wkładając do środka po parę wiśni. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką sklejeniem do dołu. Lekko spłaszczyć i na wierzch układać kawałki kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 35 minut.
Porady
Do nadziewania bułeczek można również użyć gęstą konfiturę wiśniową.
Komentarze