Bułeczki czekoladowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne zawijane bułeczki czekoladowo-cynamonowe

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500ml ciepłego mleka
    150g drobnego cukru trzcinowego
    40g świeżych drożdży
    200g stopionego masła
    2 łyżeczki pasty waniliowej
    2 jaja
    1kg mąki pszennej

    nadzienie:


    75g gorzkiej czekolady
    100g stopionego i wystudzonego masła
    200g ciemnego cukru muscovado
    3 łyżki cynamonu

    lukier:


    75g pudru trzcinowego
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki czekoladowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieścić w robocie kuchennym mleko, cukier, drożdże, stopione masło, wanilię, całe jajo.
    Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawać przesiana mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
    Przełożyć ciasto do dużej miski, lekko oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45-60 minut, aż do czasu kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. Przygotować nadzienie. Umieścić w misce startą czekoladę, wystudzone stopione masło, cukier oraz cynamon i wymieszać na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Odstawić na bok.
  • 3. Przebić wyrośnięte ciasto, by uwolnić znajdujące się w nim powietrze.
    Wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować prostokąt o grubości 8mm i wymiarach 28*70cm.
    Na całej powierzchni ciasta rozsmarować nadzienie za pomocą łopatki. Zawinąć ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku.
    Pokroić ostrym nożem na plastry o grubości 6cm. Rozłożyć na dwóch natłuszczonych i oprószonych blachach do pieczenia.
    Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni /termoobieg 180/
    W tym czasie ubić drugie jajko, dolać wody, wymieszać.
    Za pomocą pędzelka cukierniczego posmarować mieszanką wierzch bułeczek.

    Piec bułeczki 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni /termoobieg 160/ i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru i po stuknięciu w podstawę będzie się wydawać puste w środku.
  • 5. Przygotować lukier. Wymieszać w miseczce cukier puder, pastę waniliową oraz wodę. Posmarować każdą bułeczkę zaraz po upieczeniu dużą ilością lukru i odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować