Bułeczki babci stasi z jabłkiem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić „dołek” i kolejno dodawać składniki: pokruszone drożdże, jajka (1 białko możemy zostawić i wykorzystać do posmarowania bułeczek) cukier, jogurt naturalny i margarynę. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć do foliowego worka i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
2. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować na płat o grubości 5-7 mm. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję ulubionych owoców i dokładnie sklejać.
3. Gotowe bułeczki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Bułeczki można posmarować białkiem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180°C.
Porady
Bułeczki możemy nadziewać innymi owocami np. gruszkami, wiśniami, a także budyniem i pokruszona czekoladą
Komentarze