Bułeczki żytnio-pszenne z dyniowym puree i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i żytnią przesiać przez sito i wymieszać z drożdżami. Doprawić solą oraz dodać ciepłe mleko, ubite jajko, miód, puree dyniowe i dokładnie wymieszać ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
2.Z utworzonego ciasta uformować kule i włożyć do głębokiej miski, nakryć ręcznikiem a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 40-50min. (ciasto powinno urosnąć 2-3krotnie).
3.Wymieszać ponownie i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki, wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20min.
4.Przed pieczeniem posmarować jajkiem, posypać nasionami i pestkami dyni.
5.Piec w piekarniku przez 20min. w temperaturze 190-200 stopni.
Komentarze