Bułeczki żytnio-pszenne z dyniowym puree i miodem

0 (0 ocen)

Miękkie, delikatne i domowej roboty bułeczki to doskonała przekąska. Dyniowe puree i miód nadają im wyjątkowego aromatu.

Składniki:

  • 250g mąki żytniej
    190g mąki pszennej
    7g suchych drożdży
    250g puree dyniowe
    1 jajko
    60ml mleka
    3 łyżki miodu
    60g masła
    łyżeczka soli
    jajko do smarowania bułeczek
    nasiona: słonecznika i lnu
    pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pesto

Bułeczki żytnio-pszenne z dyniowym puree i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i żytnią przesiać przez sito i wymieszać z drożdżami. Doprawić solą oraz dodać ciepłe mleko, ubite jajko, miód, puree dyniowe i dokładnie wymieszać ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
  • 2. Z utworzonego ciasta uformować kule i włożyć do głębokiej miski, nakryć ręcznikiem a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 40-50min. (ciasto powinno urosnąć 2-3krotnie).
  • 3. Wymieszać ponownie i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki, wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20min.
  • 4. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, posypać nasionami i pestkami dyni.
  • 5. Piec w piekarniku przez 20min. w temperaturze 190-200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Miód Pestki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować