W zamrażarce mam pełną szufladę wypełnioną po same brzegi dorszem, makrelą czy sieją. Z wędzonych ryb bardzo lubię dorsza oraz pstrąga.
3 godz. 20 min
Składniki:
Na ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
250 g letniej wody
30 g oliwy z oliwek
Na farsz:
450 g rozmrożonego szpinaku brykiet
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
100 g sera feta
1 jajko
pieprz
szczypta ostrej papryki
kilka plastrów wędzonego pstrąga (można zastąpić wędzonym łososiem)
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
1 łyżka mleka
Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier oraz 3 łyżki ciepłej lecz nie gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na ok. 10-15 minut. Mąkę przesiewamy z solą do miski lub na stolnicę. Dodajemy oliwę z oliwek, przygotowany zaczyn oraz letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wyrabiamy je do momentu, aż będzie ono elastyczne i będzie odchodzić od ręki ok. 8-10 min. Gdyby ciasto było zbyt mokre – można dodać łyżkę mąki, analogicznie jeśli zbyt suche – dodajemy odrobinę wody.
2.Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej łyżką oleju lub oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 h lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.Gdy ciasto nam wyrasta szpinak odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy go na patelnię. Dusimy go kilka minut, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę i całość jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy.
4.Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser feta, jajko, doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Można postąpić w dwojaki sposób. Każdą część rozwałkowujmy na placek o wymiarach ok. 30x40 cm, z którego możemy uzyskać 4 dość duże bułki lub rozwałkować ciasto na większy prostokąt i uzyskać 8 małych bułeczek. Ja przygotowałam mniejsze bułki.
5.Na rozwałkowany prostokąt nakładamy farsz oraz plastry wędzonego pstrąga i zwijamy całość w rulon/rolade. Za pomocą ostrego noża kroimy rulon na mniejsze kawałki, które przekładamy na blachę wysypaną niewielką ilością mąki. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min.
6.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z jedną łyżką mleka. Bułki pieczemy przez ok. 20-30 lub do momentu, aż się zrumienią.
Komentarze