Bułeczki ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy na 10 minut, by ruszyły.
2.W dużej misce łączymy mąkę, sól, olej i szczypiorek. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
3.Ciasto wyjmujemy na lekko podsypany mąką blat, dzielimy na 16 części i formujemy z nich bułeczki (lub na 2 części i formujemy bułki). Wierzchy bułeczek/bułek smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Układamy na blasze, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4.Bułeczki pieczemy ok 20-25min. w 180 ºC. Studzimy na kratce.
Komentarze