Bułeczki z serem żółtym i cebulką

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

doskonałe na sniadanie, kolacje, lub na przekąske

  • 40 min

Składniki:

  • pół szklanki letniego mleka
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
    1,5 szklanki letniej wody
    24g świeżych drożdży lub 1 duża suchych drożdży 12g
    3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)
    5,5 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z serem żółtym i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 12 bułeczek. Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć.Posypac żółtym serem.
    Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować