Bułeczki z serem, rodzynkami i rumem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam piec drożdżowe bułki. Ich pieczenie to już dla mnie ''bułka z masłem'' :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,6 - 0,7 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 łyżka masła (płynnego)
    50g drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    + jajko do smarowania

    NADZIENIE
    250 g twarogu półtłustego
    1 żółtko
    opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka rumu (można zastąpić zapachem rumowym)
    1 łyżka rodzynek
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Bułeczki z serem, rodzynkami i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok godziny.
  • Bułki z serem 2. Wszystkie składniki nadzienia dobrze rozgnieść by powstałą jednolita masa.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałeczki, rozciągnąć w dłoni na placka i łyżeczką nakładać trochę nadzienia. Skleić porządnie boki, uformować dowolny kształt drożdżówki i kłaść (w dość dużych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować