Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki te są tak smaczne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Cały sekret polega na tym, że pieczarki z cebulą są wcześniej usmażone na maśle klarowanym i to właśnie czyni bułeczki wyjątkowymi. Jedząc je, przypominają smak bułeczek z dziecięcych lat. W środku mięciutkie a na zewnątrz chrupiące...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    (proporcje na 15 bułeczek / szklanka u mnie zawsze 250ml)
    550g mąki pszennej
    40g świeżych drożdży
    250ml wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    50g masła (u mnie klarowane)

    Składniki na farsz:
    300g pieczarek
    100g sera żółtego
    2 średnie cebule
    zielona pietruszka (opcjonalnie)
    2 łyżki masła klarowanego do smażenia
    (można użyć normalnego masła)

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki (z tych 550g), mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    2.Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy resztę mąki, sól i mieszamy drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste. W miarę potrzeby, gdyby kleiło się, dosypujemy po trochę mąki ale nie za dużo, ciasto ma być puszyste ale nie mokre. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
    3.W tym czasie kroimy pieczarki i cebulę, podsmażamy razem na maśle. Zanim ciasto wyrośnie, pieczarki wystygną. Ścieramy ser żółty na tarce o grubszych oczkach i jeśli dodajemy pietruszkę to siekamy ją.
    4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 centymetra. Rozkładamy pieczarki, ser i posypujemy pietruszką. Zostawiamy około 4 centymetrowy górny pas wolny aby dobrze skleiła się rolada. Zwijamy płat w roladę, końce podwijamy a miejsce sklejenia powinno być pod spodem i na końcu spłaszczamy ją. Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 4-5 cm.
    5.Pokrojone plastry układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blachy tej z piekarnika. Czekamy około 20 minut aż wyrosną a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    6.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy (u mnie góra/dół) około 25-30 minut.

Porady

Drożdże najlepiej użyć świeże, pieczarki smażyć na maśle klarowanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować