Bułeczki z jogurtem

0 (0 ocen)

Bułeczki z jogurtem to wyśmienite, chrupiące bułeczki na śniadanie. Najlepiej smakują z dżemem lub z miodem.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 dag drożdży
    200 ml jogurtu naturalnego
    1/4 szkl mleka
    2 łyżki oleju
    2 jajka
    ziarna do posypania

Bułeczki z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem mlekiem i pozostawić do wyrośnięci. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jogurt, olej, jajko oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki, które układać na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarenkami, np. ziarnem słonecznika, sezamu itp. Piec w temp. 200 st przez 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy