Bułeczki z dynią i bazyliowym środkiem

0 (0 ocen)

Pyszne, aromatyczne , bardzo pulchne. Idealny dodatek do grillowanej karkówki lub innego mięsa. Polecam również z masełkiem na śniadanie lub kolację. Ładny żółty kolor, zawdzięczają dodatkowi dyni.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej
    100 g przetartej dyni
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml wody
    3 łyżki oleju

    2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

    jajko do smarowania
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z dynią i bazyliowym środkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ugotować do miękkości (ok 15 minut), przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.
  • 2. Do miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i połowę ciepłej wody. Wymieszać o odstawić do podrośnięcia,
  • ciasto 3. Do podrośniętych drożdży dodać obie mąki , dynię, olej, sól i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto.
  • ciasto z bazylią 4. 1/4 ciasta włożyć do drugiej miski, dodać bazylię i dokładnie połączyć.
  • ciasto białe i zielone 5. Obydwa ciasta przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. U mnie to trwało 35 minut, ale w chłodny dzień, czas może się wydłużyć do godziny.
  • łączenie ciast 6. Ciasto białe wyłożyć na stolnicę i podzielić na 16 części. Ciasto z bazylią również dzielimy na 16 części. Z ciasta białego robimy placki, z zielonego kulki i formujemy bułeczki.
  • gotowe do pieczenia 7. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy 20 minut w temp.180*C

Porady

Oprócz bazylii możemy użyć kopru lub innych ulubionych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować