Bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże wymieszać bardzo dokładnie z 3 łyżkami mleka i łyżeczką cukru. Mąkę wsypać do miski i zrobić w niej zagłębienie i wlać rozrobione drożdże. Zasypać niewielką ilością mąki i wstawić w ciepłe miejsce, by zaczyn mógł wyrosnąć. Następnie na mąkę z brzegu ciasta dodać cukier i cukier waniliowy, resztę mleka, jajka, rozpuszczone masło, olej i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Nadzienie:
Z mleka i proszku budyniowego przygotować bardzo gęsty budyń. Po ugotowaniu dodać masło, cukier i ser, następnie wymieszać i dodać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń kilkakrotnie przemieszać.
3.Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o grubości ok. 6 mm i posmarować ostudzonym budyniem. Zwinąć od dłuższej strony i pokroić nożem na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 15 minut do zarumienienia.
4.Po upieczeniu możemy posmarować ciepłe bułeczki lukrem.
Komentarze