Uwielbiam takie „przytulane” bułeczki, bo mają dużo miękkiego miąższu, a te wyszły wyjątkowo mięciutkie i puchate. Troszkę przesadziłam z ilością kruszonki, ale ją również uwielbiam
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 650
25 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
około 100 ml letniej wody
2 jajka
6 łyżek masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
KRUSZONKA:
10 dag mąki pszennej typ 650
5 dag zimnego masła
5 dag cukru trzcinowego
DODATKOWO:
15 łyżeczek gotowej masy makowej
1 jajko do posmarowania wierzchu
Bułeczki z makiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać.
Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i połowę mleka, rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić, przestudzić.
Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn.
Stopniowo dolewając wodę, wyrobić miękkie ciasto.
Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać nadal aż się wchłonie.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 15 części.
Każdą część rozpłaszczyć ręką, nałożyć łyżeczkę masy makowej i dokładnie zalepić.
Bułeczki ułożyć zlepieniem do spodu na blaszce (rozmiar 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3.Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Jajko roztrzepać.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Komentarze