Bułeczka marchewkowo-buraczana

0 (0 ocen)

Dość prosta bułka z warzywami.

Składniki:

  • 70 g. mąki żytniej (5 łyżek)
    20 g. otrębów owsianych (3 łyżki)
    łyżka oliwy
    drożdże instant
    szczypta soli
    50 g. marchwi (mała sztuka)
    30 g. buraka (pół małego)

Bułeczka marchewkowo-buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj większość mąki (ok. 4 z 5 łyżek) z odrobiną drożdży, szczyptą soli i odrobiną ciepłej wody. Następnie dodaj otręby i oliwę. Wszytko zmieszaj i wyrabiaj ciasto.
  • 2. Na tarce zetrzyj marchewkę i buraka, po czym dodaj warzywa do ciasta wraz z resztą mąki.
  • 3. Ciasto z warzywami jeszcze chwilę wyrabiaj, tak by wszystko dokładnie się ze sobą połączyło.
  • 4. Uformuj z ciasta dwie kuleczki. Możesz odstawić je na godzinę do wyrośnięcia, jednak nie jest to konieczne.
  • 5. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

Porady

Z podanych składników wychodzą dwie niewielkie, ale dość ciężkie i sycące bułeczki. Bułeczkę możesz zjeść na sucho, z dodatkiem pasty do kanapek lub po prostu z jogurtem lub serkiem wiejskim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy