Bułeczka marchewkowo-buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj większość mąki (ok. 4 z 5 łyżek) z odrobiną drożdży, szczyptą soli i odrobiną ciepłej wody. Następnie dodaj otręby i oliwę. Wszytko zmieszaj i wyrabiaj ciasto.
2.Na tarce zetrzyj marchewkę i buraka, po czym dodaj warzywa do ciasta wraz z resztą mąki.
3.Ciasto z warzywami jeszcze chwilę wyrabiaj, tak by wszystko dokładnie się ze sobą połączyło.
4.Uformuj z ciasta dwie kuleczki. Możesz odstawić je na godzinę do wyrośnięcia, jednak nie jest to konieczne.
5.Piecz 20 minut w 200 stopniach.
Porady
Z podanych składników wychodzą dwie niewielkie, ale dość ciężkie i sycące bułeczki.
Bułeczkę możesz zjeść na sucho, z dodatkiem pasty do kanapek lub po prostu z jogurtem lub serkiem wiejskim.
Komentarze