BUKIET SAŁAT czyli ŁĄKA na TALERZU

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czy o tej porze roku jest coś lepszego niż wiosenna sałatka z pierwszymi wiosennymi kwiatami i listkami, skropione sosem winegret? Lekka, kolorowa i zdrowa.

  • 15 min

Składniki:

  • ilość składników wg.uznania:

    mieszanka sałata (rukola zielona i czerwona, roszponka, sałata: rzymska, lodowa, masłowa, liściowa, radicchio, młode listki szpinaku i szczawiu, itd.)

    wiosenne kwiaty jadalne (bratek, fiołek, prymulka, mniszek, kurdybanek, koniczyna, stokrotka)

    na sos winegret:

    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    odrobina miodu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Bukiet sałat czyli łąka na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Licie i kwiaty dokadnie umyć, osuszyć, zmieszać w dowolnych proporcjach, polać sosem i delektować się niezwykłymi smakami.

Porady

Dzikie rośliny i kwiaty zbierajcie z dala od terenów zanieczyszczonych i dróg. Do jedzenia nie nadają się kwiaty z kwiaciarni i sklepów ogrodniczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować