Budyniowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki moczymy w rumie
przez godzinę, osączamy. Mąkę
mieszamy z proszkiem do
pieczenia, następnie siekamy
z margaryną, dodajemy jajka,
1 szklankę cukru i cukier waniliowy.
Ciasto zagniatamy, dzielimy
na 2 części. Jedną wkładamy
do lodówki, a drugą do
zamrażarki na 1/2 godziny.
2.Jabłka obieramy i ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
Jeżeli są soczyste, odciskamy
sok. Wkładamy do rondla
i podgrzewamy ok. 10 minut. Dodajemy resztę cukru, kaszę
mannę i rodzynki.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki
i rozwałkowujemy. Wykładamy
na wysmarowanej tłuszczem
i posypanej bułką tartą
blasze o wymiarach 25 x 40
cm. Na ciasto wykładamy masę
jabłkową.
4.Na mleku gotujemy budyń
i jeszcze gorący wylewamy na
masę jabłkową. Z zamrażarki
wyjmujemy ciasto i ścieramy
na tarce bezpośrednio na budyń.
Ciasto wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do temperatury
170-180 °C. Pieczemy
godzinę.
Komentarze