BUDYNIOWIEC Z CHAŁWĄ

5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo pyszne delikatne, biszkoptowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt : 2x
    -4 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -2 budynie czekoladowe(na 1/2 l. mleka,bez cukru)

    masa budyniowa:
    -3 budynie waniliowe
    -1 l. mleka
    -250 g. masła
    -300 g. chałwy

    polewa:
    -gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie

Budyniowiec z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BUDYNIOWIEC Z CHAŁWĄ 1. Polać roztopioną polewą czekoladową.Dodatkowo można posypać migdałami, albo udekorować w/g własnego gustu.
  • BUDYNIOWIEC Z CHAŁWĄ 2. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku.Przesiać budynie z mąką i proszkiem ,ale mieszać już delikatnie łopatką.Przelać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 175 *.Drugi placek upiec tak samo.Można upiec biszkopt z podwójnej porcji i potem go przekroić.
  • masa budyniowa 3. masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie i wystudzić do letniego.Często mieszać, żeby nie utworzył się kożuszek. Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać pokruszoną chałwę.Masę wyłożyć na biszkopt.
  • BUDYNIOWIEC Z CHAŁWĄ 4. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować