Ciasto budyniowe z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Sypkie produkty przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na puch-dodajemy cukier.Następnie żółtka. Sypkie produkty wsypujemy do masy i mieszamy ręcznie delikatnie do połączenia składników. Pieczemy 40min w 175C. Blaszka 25x33. Po upieczeniu ciasto kroimy na pół i nasączamy sokiem z brzoskwń.
2.Warstwa serowa: Twaróg zmielić. Żóltka ucieramy z cukrem pudrem , cukrem waniliowym, margaryną oraz budyniem wymieszanym w mleku. Połączyć z twarogiem. Białka ubijamy na puch i dodajemy do masy serowej, wymieszać ręcznie. Pieczemy 40min w 180C
3.Masa budyniowa: Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozrobić w 1/2szkl. mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić i połączyć z utartą na puch margaryną oraz sokiem z brzoskwiń. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Połączyć z masą.
4.Przełożenie: ciasto- masa budyniowa-brzoskwinie pokrojone w plastry-warstwa serowa-masa budyniowa-brzoskwinie pokrojone w plastry-ciasto-masa budyniowa-starta czekolada
Komentarze