Budyniowe płatki błyskawiczne z pomarańczowym aromatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę dokładnie wyparzamy wrzącą wodą z czajnika, następnie myjemy szczoteczką, dokładnie płuczemy. Obieramy pomarańczę, a skórki rwiemy na drobne kawałki. Szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku, dodajemy do niego skórkę pomarańczowa i gotujemy z nią przez 3-4 min. Następnie w pozostałej części zimnego mleka rozrabiamy budyń ( tak by nie pozostały zadne grudki). Skórkę odcedzamy z mleka i wyrzucamy, a do gotującego się mleka dodajemy płatki ryzowe, gotujemy przez ok 1 min. Nastepnie dodajemy budyń i gotujemy przez 2-3 min ciągle mieszając. Na koniec dosładzamy wedlug uznania i wyciskamy ręcznie do garnka sok z ćwierci lub połowy pomarańczy. Smacznego!
Porady
Można dodać odrobinkę (2-3 krople) aromatu pomarańczowego.
Komentarze