Cienki biszkopt , budyniowa masa z kawałkami winogrona oraz mus truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych owoców. Idealne do lekkiej kawy na powietrzu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
Biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masło+ bułka tarta lub papier do pieczenia
Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej masłem z bułką tartą lub wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
2.Składnik ponczu połączyć razem , nasączyć biszkopt.
Owoce winogrona przekroić na pół wzdłuż , rozłożyć na cieście.
3.Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki owocu.
Zimną galaretkę wymieszać z owocami , odstawić do lodówki do lekkiego z stężenia.
4.Warstwa budyniowa:
800 ml mleka zagotować z masłem oaz cukrem.
Pozostałe mleko wymieszać z budyniami , przelać do garnka z mlekiem.
Mieszać do powstanie gęstego budyniu , masę wylać od razu na biszkopt z winogronem.
Odstawić do lodówki by wystygła.
Komentarze